Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Τι θα φάμε σήμερα μαμα; (2012-14)

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 Β ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 Β ΚΥΚΛΟΣ

12 Μαΐου 2014

Συνταγή Α. Αμοργιανό Πατατάτο

 

Υλικά για 4 μερίδες

 

1 κιλό κατσίκι

1 κονσέρβα κομμένες ντομάτες

1 κ.σ. βούτυρο

5-6 πατάτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

¾ κ.γ κανέλλα ή ένα ξυλαράκι

1 φλυτζ. λάδι

1 φλυτζ. λευκό κρασί

6 μπαχάρια

3 φλυτζ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνης

 

 

Εκτέλεση

 

Κόβουμε τις πατάτες τετράγωνες και στο ίδιο μέγεθος. Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κρασί, στη συνέχεια το κρεμμύδι και το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλλα, τη δάφνη, το σκόρδο και τις ντομάτες και ανακατεύουμε συνέχεια.

 

Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και γυρίζουμε 2-3 φορές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Περιμένουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια το αφήνουμε να βράσει για περίπου 2 ώρες.

 

Συνταγή Β. Αμυγδαλωτά με Αμοργιανό ρακόμελο

 

Υλικά για περίπου 75 κομμάτια

 

1 φλυτζ. ανάλατο βούτυρο

½ κιλό αμυγδαλόψιχα καλά τριμμένη

3 φλυτζ. γαλέτα

2 κ.σ τριμμένη κανέλα

1 κ.σ τριμμένο γαρίφαλο

½ φλυτζ. απόσταγμα από άνθη πορτοκαλιάς

1 φλυτζ. μπράντι ή αμοργιανό ρακόμελο

5 φλυτζ. ζάχαρη

2 κ.γ απόσταγμα βανίλιας

άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

 

Λειώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τη θρυμματισμένη φρυγανιά, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το απόσταγμα από άνθη πορτοκαλιάς και το μπράντι. Τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ώστε να ζεσταθούν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

Κόβουμε ένα κομμάτι από το μείγμα σαν μπαλάκι και σχηματίζουμε ένα μικρό αχλάδι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα. Τοποθετούμε τα αμυγδαλωτά σε μια μεγάλη πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.

 

Name

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Next Back