9 Νοεμβρίου 2018
Για την εβδομάδα 12-16 Νοεμβρίου 2018 στην εκπομπή «Θέκλα… μιλάμε ανοιχτά» θα αναλύσουμε τα πιο κάτω θέματα:
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θέμα: Γάμοι βιτρίνα. «Παντρεύτηκα έναν άνδρα ομοφυλόφιλο χωρίς να το γνωρίζω». Μιλάμε ανοιχτά και αναλύουμε την επιστολή μιας τηλεθεάτριας που μας γράφει ότι παντρεύτηκε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα χωρίς να το γνωρίζει και βρέθηκε να ζει σε ένα γάμο βιτρίνα με αποτέλεσμα ψυχικό πόνο και αποξένωση. Δεν φταίει μια κοπέλα αν ο άνδρας που την προσεγγίζει με σκοπό τον γάμο είναι ομοφυλόφιλος που ψάχνει να αποδείξει στην κοινωνία πως δεν είναι. Ένας ομοφυλόφιλος που κάνει ένα γάμο βιτρίνα, σίγουρα και ο ίδιος δεν είναι ευτυχισμένος στον γάμο του. Πως η ανάγκη κάποιων ανθρώπων για κοινωνική αποδοχή μπορεί να οδηγήσει σε γάμους απάτη;
ΤΡΙΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θέμα: Αντιβιοτικά και παιδιά. Τι είναι τα αντιβιοτικά φάρμακα; Στην Κύπρο γίνεται κατάχρηση συνταγογράφησης αντιβιοτικών; Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η χρήση αντιβιοτικού στα παιδιά; Υπάρχουν γονείς που είναι διστακτικοί στο να δώσουν αντιβίωση στο παιδί τους, παρόλο που την έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός; Μπορεί κάποιος να αγοράσει αντιβιοτικό χωρίς συνταγή; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα; Μαζί μας ο παιδίατρος Δρ Μιχάλης Ιασονίδης.
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θέμα: Οικογένεια και Διαβήτης Τύπου Β. Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη. Μιλάμε ανοιχτά για την Παγκόσμια μέρα διαβήτη, που είναι κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και φέτος έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την οικογένεια και τον διαβήτη τύπου 2. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2; Ο διαβήτης κύησης είναι επικίνδυνος για τη μητέρα και για το παιδί; Εάν έχω διαγνωσθεί με προδιαβήτη τι πρέπει να κάνω; Τι σημαίνει αντίσταση στην ινσουλίνη; Εάν έχουμε συγγενείς με διαβήτη τύπου 2 πώς μπορούμε να προσέχουμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας ώστε να προλάβουμε να αναπτύξουμε κι εμείς την ασθένεια; Μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης στην οικογένεια έστω κι αν υπάρχει κληρονομικότητα; Μαζί μας η ενδοκρινολόγος Δρ. Στέλια Καδή.
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θέμα: Πώς είναι καλό να αντιμετωπίζουν οι συγγενείς και ο περίγυρος τους ανθρώπους που έχουν ψυχικές διαταραχές; Αναλύουμε την επιστολή ενός τηλεθεατή που από νεαρή ηλικία έχει διαγνωσθεί με ψυχική διαταραχή και ταλαιπωρείται καθημερινά με ψυχιατρικά συμπτώματα. Εκφράζει το παράπονο του πως το περιβάλλον του αγνοεί τις συστάσεις του ψυχίατρου και του ψυχολόγου του και προσπαθούν να του επιβάλουν αυτό που οι ίδιοι νομίζουν πως θα τον βοηθήσει. Ο ρόλος της οικογένειας για κάποιον άνθρωπο που δέχεται ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία είναι πολύ σημαντικός. Σε μια δεύτερη επιστολή εκφράζεται η αγωνία της μοναδικής αδελφής ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται από ψυχιατρική διαταραχή και δεν έχει καμία στήριξη πέραν της αδελφής του. Μαζί μας η Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Θέμα: Παιδικός στραβισμός και «τεμπέλικο μάτι»
Μιλάμε ανοιχτά για τον παιδικό στραβισμό και το «τεμπέλικο» μάτι. Γιατί είναι απαραίτητη η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών; Η όραση είναι βασική αίσθηση για την κοινωνικότητα και τη σχολική ζωή του παιδιού. Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που αφορούν την όραση των παιδιών; Κάθε πόσο συστήνεται έλεγχος των ματιών; Πως μεταφράζεται ιατρικά ο όρος «τεμπέλικο μάτι»; Ποια είναι τα συμπτώματα για να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει στραβισμό; Ποιες αιτίες προκαλούν τον στραβισμό και πως θεραπεύεται; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Μαζί μας ο οφθαλμίατρος και παιδοοφθαλμίατρος Δρ. Αλέξανδρος Γεωργίου.
Καθημερινά στις 9:30
Μιλάμε ανοιχτά και απαντάμε σε όλα!