Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024


Οι Πανθέοι - επ.87-94

Οι Πανθέοι - επ.87-94

1 Ιουλίου 2024

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 16:15

 

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 87-94

 

«Οι Πανθέοι» το θρυλικό μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη μεταφέρεται τηλεοπτικά, σε μία σύγχρονη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών. «Οι Πανθέοι», ένα αριστούργημα της ελληνικής πεζογραφίας, χάρισε στον δημιουργό του Τάσο Αθανασιάδη το Βραβείο Πεζογραφήματος από την Ακαδημία Αθηνών το 1959. Το βιβλίο, ένα από τα μυθιστορήματα του συγγραφέα που μεταφέρθηκαν στην ελληνική τηλεόραση, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην τηλεόραση την περίοδο 1977-1979 και εξιστορεί τις περιπέτειες των «Πανθέων», μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 47 χρόνια μετά, η οικογένεια των «Πανθέων» έρχεται στο ΣΙΓΜΑ σε μια σειρά που θα καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό.

 

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη (Χρυσοστόμη Πανθέου), Αιμίλιος Χειλάκης (Ανδρέας Πανθέος), Μελία Κράιλινγκ (Μάρμω Πανθέου), Μιχάλης Σαράντης (Κίτσος Γαλάτης), Νίκος Χατζόπουλος (Ισίδωρος Πανθέος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Φάνης Πανθέος), Μαρία Καλλιμάνη (Δέσποινα Γαλάτη), Πηνελόπη Πιτσούλη (Ιλαρία), Κόρα Καρβούνη (Νίνα Αυγουστάκη), Σπύρος Σταμούλης (Στάθης Μονογιός), Μιχάλης Συριόπουλος (Γιάννης Μαρμάρης), Έλενα Τοπαλίδου (Δασκάλα), Αθηνά Μαξίμου (Μερόπη Μονογιού), Κώστας Φιλλίπογλου (Ιορδάνης Βαλλίδης), Παντελής Δεντάκης (Λουκάς Αυγουστάκης), Σμαράγδα Αδαμοπούλου (Ματούλα Γκανά), Χριστίνα Αλεξανιάν (Βέτα Πανθέου), Ελένη Καρακάση (Σεβαστή), Αλέξανδρος Μούκανος (Χρυσίνας), Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά (Πέλλα Γκανά), Βίκυ Διαμαντοπούλου (Θάλεια Μονογιού), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Τέλης Βαλέριος), Κώστας Κονταράτος (Παναγής), Εύα Σιμάτου (Σοφία Στρατηγού), Αρετή Τίλη (Αλέκα Βαλλίδη), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Λιάνα Πανθέου), Γιάννης Κατσιμίχας (Θωμάς Πανθέος), Θανάσης Ισιδώρου (Στέφανος Χρυσίνας), Κωνσταντίνος Ελματζίογλου (Ηλίας Γαζής), Γιάννης Ίτσιος (Δημήτρης), Βάλλια Παπαδάκη (Ουρανία)

 

Στο ρόλο του Βλάση Πανθέου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου

 

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 87 – ΣΑΒΒΑΤΟ 6/7

Ο Ανδρέας, έχοντας μάθει πως έστειλε άθελά του στην εξορία αντιφρονούντες γιατρούς και έχοντας δει τη βία των Φαλαγγιτών στα τραύματα του Βρασίδα, υπογράφει την παραίτησή του και την παραδίδει στον Μαρκέζη. Ο Κίτσος δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο πατέρας του έφυγε για δεύτερη φορά από τη ζωή του. Κατηγορεί τη Δέσποινα και ξεσπάει πάνω της επιρρίπτοντας ευθύνες για την ξαφνική αποχώρηση του Γαλάτη. Η Δέσποινα δέχεται άλλο ένα πλήγμα και αυτή τη φορά η αδύναμη καρδιά της δείχνει να την προδίδει ακόμα περισσότερο. Η Πέλλα καταφέρνει να κλέψει τα σχέδια των Ελλήνων Βιομηχάνων από τον Φάνη και τα παραδίδει στον Μαρμάρη ελπίζοντας πως έτσι θα απαλλαγεί μια και καλή από αυτόν. Όμως, ο Μαρμάρης δεν είναι άνθρωπος που μπορείς να ξεμπλέξεις τόσο εύκολα. Παράλληλα, ο Φάνης συναντά τον Στάθη και του ζητάει να γυρίσει στη ΦΙΠΑΝ. Του προσφέρει μετοχές με σκοπό να μπορέσει έτσι να τον απαλλάξει από τα στρατιωτικά του καθήκοντα σε περίπτωση που ξεσπάσει ο πόλεμος. Όμως, ο Στάθης έχει ήδη βρει όλες τις λύσεις γι’ αυτόν, στον νέο του σύμμαχο, τον πεθερό του, Ιορδάνη Βαλλίδη. Η Νίνα είναι πλέον σχεδόν βέβαιη πως ο Μαρμάρης ευθύνεται για τον θάνατο του Σπίρτου και θα ζητήσει ξανά τη βοήθεια του Λουκά ώστε να τον ξεσκεπάσουν και να τον οδηγήσουν στη φυλακή. Η Ματούλα, αποφασισμένη, βάζει μπροστά, με τη βοήθεια της Λαμπρινής, το σχέδιο απόδρασής της, ενώ η Μάρμω αποχαιρετά τον Ανδρέα…

στον Κίτσο τη μυστική του δράση με τους αντιεξουσιαστές.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 88 – ΚΥΡΙΑΚΗ 7/7

Ο Κίτσος διαβεβαιώνει τη Χρυσοστόμη πως η απόφαση να φύγει με τη Μάρμω έχει ληφθεί και δεν πρόκειται τίποτα να τους αλλάξει τα σχέδια, όμως δεν γνωρίζει ότι την ίδια στιγμή η μητέρα του, Δέσποινα μεταφέρεται ετοιμοθάνατη στην κλινική. Ο Ανδρέας θα κάνει τα πάντα για να σώσει τη Δέσποινα, όμως είναι πια αργά. Η Δέσποινα προλαβαίνει να αποχαιρετίσει τον αδελφό της και να ζητήσει συγχώρεση για ό,τι έκανε ο Κίτσος με τη Μάρμω… Και ενώ όλοι θα συγκλονιστούν με την τραγική κατάληξη της Δέσποινας, ο Στάθης θα συνεχίσει να δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, επιμένοντας πως το «γκαλά» που έχει οργανώσει με τον Βαλλίδη δεν θα ακυρωθεί. Παράλληλα, ο Μαρμάρης βρίσκει ένα γράμμα από τη μητέρα του που τον ενημερώνει πως φεύγει και του ζητάει να την ξεχάσει γιατί δεν μπορεί να κουβαλάει το βάρος αυτών που έμαθε για εκείνον από την Πέλλα… Η Λαμπρινή βοηθάει τη Ματούλα να αποδράσει από το νησί και η Νίνα ζητάει από τον Λουκά να μείνει μακριά της. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ξημερώνει η 28η Οκτωβρίου…

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 89 – ΣΑΒΒΑΤΟ 13/7

Μετά την κηδεία της Δέσποινας, ο Ανδρέας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ευθέως τον Κίτσο και τον κατηγορεί για την παράνομη σχέση του με τη Μάρμω. Εκείνος τότε, του αποκαλύπτει πως δεν έχει σκοπό να ολοκληρώσει το σχέδιό του και να φύγει μαζί της στο εξωτερικό. Η Μάρμω, όταν βλέπει πως ο Κίτσος δεν εμφανίζεται στο ραντεβού τους, φεύγει αναστατωμένη από τη γαμήλια δεξίωση του Στάθη και πέφτει θύμα εκβιασμού από τον Μαρμάρη, που την απειλεί πως θα βγάλει στη φόρα το μυστικό της. Ο Μεταξάς απορρίπτει το τελεσίγραφο των Ιταλών που ζητά την παράδοση της χώρας και ο πόλεμος ξεσπά στην Ελλάδα. Ο Θωμάς και ο Στέφανος αναγκάζονται να φύγουν για το μέτωπο αφήνοντας πίσω τους δικούς τους να θρηνούν. Η Νίνα ανακαλύπτει νέα στοιχεία εναντίον του Μαρμάρη κι αποφασίζει να τον καταδώσει στην ασφάλεια. Καθώς ο κλοιός γύρω του στενεύει, εκείνος σε μια απεγνωσμένη κίνηση θα απαγάγει την Πέλλα, την ίδια στιγμή που η Ματούλα επιστρέφει ασφαλής στην Αθήνα. Κι ενώ οι πρώτες απώλειες στο μέτωπο βυθίζουν σε βαθιά ανησυχία τον Ανδρέα, η Μάρμω έντρομη θα πληροφορηθεί από τον Τέλη την απόφαση του Κίτσου να καταταγεί.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 90 – ΚΥΡΙΑΚΗ 14/7

Ο Κίτσος φτάνει στη μονάδα του και μαθαίνει πως έχει έρθει εντολή να αναλάβει πόστο στα μετόπισθεν, όμως αυτός απαιτεί από τον Μέραρχο Φλωρά να μην τύχει προνομιακής μεταχείρισης και να τον υπολογίζουν για την πρώτη γραμμή. Κάποια χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Στέφανος και ο Θωμάς παίρνουν το βάπτισμα του πυρός όταν καταφέρνουν να απωθήσουν τις ιταλικές δυνάμεις και να ανακαταλάβει ο ελληνικός στρατός, κάποια χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Παράλληλα, στην Αθήνα όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του πολέμου. Ο Ανδρέας προσπαθεί να μάθει νέα για όλους τους Πανθέους που βρίσκονται στο Μέτωπο, ενώ η Μάρμω νιώθει εγκλωβισμένη μέσα στην αγωνία της για τον Κίτσο. Ο πόλεμος όχι μόνο δεν πτοεί τον Βαλλίδη και τον Στάθη, αλλά αντιθέτως, γαμπρός και πεθερός, βρίσκουν την ευκαιρία και αλλάζοντας την παραγωγή της ΕΡΡΙΚΑ αρχίζουν να κερδίζουν λεφτά με το τσουβάλι. Ο Φάνης αγωνιά για την Πέλλα και αρχίζει να την ψάχνει, όμως κανείς δεν γνωρίζει να του πει πού βρίσκεται. Ο Ισίδωρος αγωνιά για τον γιο του Θωμά, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει και μια άκρη με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, τον σταυρό και την κάρτα από το ξενοδοχείο με το όνομα «Λεωνίδας Συργκάνης», πιστεύοντας πως έχουν κάποια σχέση με την εξαφάνιση της Μιρέλλας.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 – ΣΑΒΒΑΤΟ 20/7

Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια και ο Θωμάς πρέπει τώρα να συνυπάρξει στην ίδια διμοιρία με τον Βρασίδα, τον άνθρωπο που είχε χτυπήσει άγρια μαζί με τους Φαλαγγίτες πριν από λίγο καιρό. Τη μοίρα, φαίνεται πως κυνηγάει και η Μάρμω, που οδήγησε τον Ανδρέα να της προτείνει να εκπαιδευτεί ως νοσοκόμα με απώτερο στόχο να πάει κάποια στιγμή στο μέτωπο να βρει τον Κίτσο. Ο Κίτσος όμως, φαίνεται πως κι αυτός με τη σειρά του θέλει να προκαλέσει τη μοίρα του, αναλαμβάνοντας την επικίνδυνη αποστολή να ηγηθεί μιας ομάδας που θα μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στο πεδίο της μάχης. Και ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν τέλεια για τον Στάθη, η τυχαία συνάντησή του με τη Ματούλα θα αναστατώσει για τα καλά τη ζωή του αφού μαθαίνει επιτέλους τον πραγματικό λόγο που τόσο καιρό ήταν εξαφανισμένη. Παράλληλα, η Μερόπη συνεχίζει να προσπαθεί να βρει τη Μιρέλλα για το καλό του αδερφού της, ενώ ο Φάνης θα μάθει για τη φυσαρμόνικα που συνδέει τον Σπύρο με την έκρηξη στις αποθήκες και θα τρέξει να ενημερώσει τη Νίνα.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 92 – ΚΥΡΙΑΚΗ 21/7

Ο Κίτσος, μαζί με την ομάδα των στρατιωτών που ηγείται, παραμένει εγκλωβισμένος στο καταφύγιο και ψάχνει τρόπο διαφυγής. Ο Θωμάς ανησυχεί μήπως ο πιλότος που έπεσε με το αεροπλάνο είναι ο Γαζής και με κίνδυνο της ζωής του αναλαμβάνει την αποστολή διάσωσής του. Η Νίνα μοιράζεται τα στοιχεία που κρατά εναντίον του Μαρμάρη με τον Φάνη, ο οποίος έκπληκτος αρχίζει να καταλαβαίνει πως πρόκειται για τον κατάσκοπο που τους είχε προειδοποιήσει η ασφάλεια. Η παρουσία της Ματούλας αναστατώνει τη ζωή του Στάθη που ασφυκτιά μέσα στον γάμο του με την Αλέκα. Η υγεία του Μεταξά κινδυνεύει και ο Ανδρέας αναλαμβάνει να τον εγχειρίσει με άκρα μυστικότητα. Η Μάρμω προσπαθεί ακόμα να καταλάβει τι ήταν αυτό που έκανε τον Κίτσο να μην φύγει μαζί της ενώ η Σοφία προσπαθεί να εξακριβώσει ποια είναι τα σύννεφα στον γάμο του Ανδρέα. Κι ενώ η Λιάνα κάνει ό,τι μπορεί πίσω στην Αθήνα για να βοηθήσει τους Έλληνες στρατιώτες, τα νέα για μια απώλεια στο μέτωπο θα συγκλονίσουν ολόκληρη την οικογένεια των Πανθέων.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 93 – ΣΑΒΒΑΤΟ 27/7

Ο Ανδρέας μαθαίνει πως ο Κίτσος αγνοείται, όμως αποφασίζει να μην το πει στη Μάρμω για να μην την ταράξει. Ο θάνατος του Γαζή θα αποτελέσει μια καλή δικαιολογία για τον Ανδρέα να ταξιδέψει ως τα Γιάννενα για να συνοδεύσει τη σορό του στην Αθήνα αλλά και για να μάθει από πρώτο χέρι όσα περισσότερα μπορεί για τον Κίτσο και την ομάδα του. Η Μάρμω, έχοντας διαβάσει το γράμμα του Κίτσου που δεν της έστειλε ποτέ, καταλαβαίνει ότι ο Κίτσος πήγε στο μέτωπο αποφασισμένος να μην γυρίσει πίσω ζωντανός! Ο Φάνης ψάχνει τη Λιάνα για να της πει τα δυσάρεστα νέα όμως αυτή έχοντας πλήρη άγνοια έχει επιλέξει να μοιραστεί για μια ακόμη φορά το κρεβάτι της με τον ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου και αυτό θα της φέρει στην πορεία ένα κύμα τύψεων και ενοχών που θα την τσακίσει ψυχολογικά. Η Ματούλα βρίσκεται με τον Στάθη και του κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά μαζί. Η Νίνα, έχοντας στα χέρια της τη φυσαρμόνικα του Σπύρου που βρέθηκε στην ανατιναγμένη αποθήκη, είναι σίγουρη πια πως πίσω από τον θάνατο του παιδιού της είναι ο Μαρμάρης. Και αυτή τη φορά θα πειστεί κι ο Λουκάς. Ο Δημήτρης μαθαίνει πως το παιδί της Θάλειας είναι δικό του και όχι του Στέφανου και πηγαίνει να τη βρει με απειλητικές διαθέσεις.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 94 – ΚΥΡΙΑΚΗ 28/7

Η Μάρμω μαθαίνει τα νέα για τον αγνοούμενο Κίτσο και τρέμει ότι μπορεί να είναι ήδη νεκρός. Έτσι, ζητάει από τη Λένα να την πάρει μαζί της στα Γιάννενα. Εντωμεταξύ, ο Ανδρέας προσπαθεί να πείσει τον επικεφαλής του Κίτσου να σώσει τον ανιψιό του που ακόμα αγνοείται, όταν όμως επιστρέφει στην Αθήνα, έρχεται αντιμέτωπος με την απόφαση της Μάρμως να βοηθήσει στο μέτωπο. Την ίδια ώρα, ο Κίτσος προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα των Ιταλών αλλά η παράνοια του πολέμου θα τους φέρει στο χείλος της καταστροφής. Λίγο πιο πέρα, ο Θωμάς αναζητά με αγωνία τον Στέφανο που έχει χαθεί μες στο πανδαιμόνιο της μάχης, ενώ στο Γραμματικό ο Δημήτρης απειλεί τη Θάλεια ότι θα πει σε όλους ποιανού είναι το μωρό. Κι ενώ η Ματούλα κρύβεται ακόμα αναζητώντας τα ίχνη της Πέλλας, ο Στάθης αρχίζει να νιώθει ότι είναι εγκλωβισμένος σε μια ψεύτικη ζωή. Η Λιάνα, τέλος, παίρνει στα χέρια της τα προσωπικά αντικείμενα του Γαζή. Και μέσα σε αυτά είναι ένα γράμμα που δεν πρόλαβε ποτέ να της στείλει…