Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024


εκ69 A. Μαριναρισμένο Χοιρινό στη Γάστρα

εκ69 A. Μαριναρισμένο Χοιρινό στη Γάστρα

18 Φεβρουαρίου 2013

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A. Μαριναρισμένο Χοιρινό στη Γάστρα 
Β. Ταχινόπιτες από τον Αρχάγγελο
 
 
 
 
 
 
A. Μαριναρισμένο Χοιρινό στη Γάστρα 
Name
 
Για 6 – 8 μερίδες
2 κιλά χοιρινό μπούτι, ψαχνό, κομμένο σε μεγάλους κύβους
6 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένες
2 πορτοκάλια, χυμό
1 μεγάλο λεμόνι, χυμό
1 φλιτζ. λευκό κρασί
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
5-6 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια ή 2 κ.γ. αποξηραμένη
5-6 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
2 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια δενδρολίβανο
1 πράσο, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες λεπτές
10 – 12 μικρές πατάτες, καθαρισμένες και ολόκληρες (εάν είναι μικρές) αλλιώς κομμένες στην μέση ώστε να είναι χοντρούτσικα κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι
 
Ξεπλένουμε το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, το κρασί, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη. Πιπερώνουμε (δεν αλατίζουμε). Σκεπάζουμε το μπολ και κρατάμε το κρέας στο ψυγείο για μία ώρα ή μέχρι 8 ώρες (αποβραδίς δηλαδή).
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC.
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες.
 
Τοποθετούμε το κρέας, τις πατάτες, τις ροδέλες από το πράσο (ωμό) και όλο το υγρό της μαρινάδας μέσα σε μια μεγάλη γάστρα. Αλατίζουμε ελαφρώς. 
 
Ψήνουμε το κρέας με ξεσκέπαστη τη γάστρα για μισή ώρα ή μέχρι να αποκτήσει λίγο χρώμα. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και τα υγρά χυλωμένα.
 
 
 
Β. Ταχινόπιτες από τον Αρχάγγελο
Name
 
Η δόση είναι για 10 μικρές πίτες
 
Αυτές οι επίπεδες, σπειροειδείς σουσαμόπιτες μοιάζουν πολύ με μια συνταγή που βρήκα στην Κύπρο και επιβεβαιώνουν τις πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Κυπριακή και τη Δωδεκανησιακή κουζίνα. Οι σουσαμόπιτες παραδοσιακά ψήνονται στο βάθος ενός φούρνου με ξύλα, αλλά σήμερα είναι πιο πιθανόν να ψηθούν σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας, αλλά μπορεί να γίνει και σπουδαίο πρόγευμα.
 
4 - 4 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξερή μαγιά
1 ½ φλιτζ. συν 1/3 του φλιτζ. ζεστό νερό
2/3 φλιτζ. ταχίνι
2/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 κοφτή κ.γ. τριμμένη κανέλα
1 κοφτό κ.γ. τριμμένα γαρίφαλα
1 κοφτό κ.γ. φρεσκοξυσμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. σουσάμι
Μέλι
 
Αναμειγνύουμε τα 4 φλιτζ. αλεύρι και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και ανοίγουμε μια λακκούβα/γούβα στο κέντρο. Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό και χύνουμε το διάλυμα στη λακκούβα/γούβα. Δουλεύουμε το αλεύρι από το τοίχωμα της λακκούβας/γούβας μέσα στο διάλυμα με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Τη ζυμώνουμε μέσα στο μπολ ώσπου να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμα, αν χρειάζεται. Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε το μπολ και την αφήνουμε σε ένα ζεστό, χωρίς ρεύματα μέρος για 30 λεπτά.
 
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπάμε μαζί το ταχίνι και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζ. ζεστό νερό, προσθέτοντας αργά τη ζάχαρη και δουλεύοντας το μείγμα με στο μίξερ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε, κάνουμε το ίδιο με τα τριμμένα γαρίφαλα, το σουσάμι και το μοσχοκάρυδο.
 
Βάζουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αβγού επάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος αβγού σε έναν κύκλο με διάμετρο 25εκ. περίπου. 
 
Αλείφουμε 1½-2 κ.σ. μείγμα του ταχινιού στην επιφάνεια της ζύμης. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό κύλινδρο και σχηματίζουμε μια κουλούρα. Την πατάμε απαλά για να γίνει επίπεδη, είτε με τις παλάμες ή με έναν πλάστη. Οι ενώσεις της κουλούρας θα πρέπει να φαίνονται ακόμα και όταν το ψωμί γίνει επίπεδο. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση.
 
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Τοποθετούμε την πρώτη ταχινόπιτα στο τηγάνι, ελαττώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και την ψήνουμε ώσπου να ροδίσει, να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα από τη μία πλευρά, 6 λεπτά περίπου. Τη γυρίζουμε και τη ψήνουμε από την άλλη πλευρά για 3-5 λεπτά. Το μυστικό είναι να γίνει σε σχετικά σιγανή φωτιά ώστε να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό της. Τη βγάζουμε από το τηγάνι και τη σερβίρουμε, είτε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες ταχινόπιτες.
 
Πριν τις σερβίρουμε, περιχύνουμε τις ταχινόπιτες με λίγο μέλι.
Εναλλακτικά, οι ταχινόπιτες μπορούν να ψηθούν στο φούρνο στους 180οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
 
Name