Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024


Μια Βαλίτσα Γεύσεις από τις 4 Σεπτεμβρίου

Μια Βαλίτσα Γεύσεις από τις 4 Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ, TONIA BUXTON ΚΑΙ ΣΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
 
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 15:30 
 
Η εκπομπή μαγειρικής «ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΕΥΣΕΙΣ» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και που στόχο έχει να μας ταξιδέψει στον κόσμο μέσω της γαστρονομίας, επανέρχεται στις οθόνες μας από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου! 
Ξεναγοί μας και αυτή τη σεζόν ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης, η επιτυχημένη παρουσιάστρια και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Tonia Buxton και η δημοσιογράφος Σύλια Ιωαννίδου. Γνωρίστε την γαστρονομική κουλτούρα τόσο των ανθρώπων από τις τρίτες χώρες, όσο και της Κύπρου και τις επιρροές που έχει δεχθεί η γαστρονομία της από τη διαδραστική αλληλεπίδραση των πολιτισμών, με «ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΓΕΥΣΕΙΣ». 
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός πολιτισμού, και μέσα από την παρουσίαση συνταγών, το κυπριακό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων ή/και ροφημάτων, μαθαίνοντας παράλληλα για τις γαστρονομικές συνήθειες και παραδόσεις γύρω από αυτές. Ειδικότερα, η εκπομπή αναδεικνύει την συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών μέσα από την μαγειρική. Το ευρύτερο κοινό (ανεξαρτήτως πολιτισμικού και πολιτιστικού υπόβαθρου) αποκτά γνώσεις σχετικές με την παρασκευή εδεσμάτων.  Ενώ, παράλληλα προωθεί τη μείωση πιθανόν λανθασμένων αντιλήψεων που επικρατούν σε σχέση με τις διάφορες κουλτούρες.
 
Λίγα λόγια για τους ξεναγούς μας…
 
 
Άκης Πετρετζίκης: Ο αγαπημένος σεφ της Ελλάδας και όχι μόνο, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις  4 Μαρτίου 1984. Για να κάνει το χατίρι της μητέρας του όμως, τελειώνοντας το σχολείο, πέρασε  στο ΤΕΙ Λογιστικής.  H μητέρα του εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση και έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι. Έτσι από πολύ νωρίς ο Άκης άρχισε να μαγειρεύει ρωτώντας συνεχώς τη  γιαγιά του. Ολοκληρώνει τις σπουδές του και μετακομίζει στο Λονδίνο όπου μαγειρεύει μέχρι και  για την βασιλική οικογένεια. Όσο μένει στην Αγγλία σπάνια βγαίνει για να πιει μια μπίρα ή για να  διασκεδάσει. Ξυπνούσε πρωί και δούλευε όλη την ημέρα. Υπήρχε, μάλιστα, διάστημα που έκανε  τρεις δουλειές, χωρίς ρεπό μέσα στην εβδομάδα. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του ''The Master Chef''. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο  πρώτος Έλληνας Master Chef. Το 2014 συνέχισε τη συνεργασία του με ελλαδικό κανάλι,  αποχωρώντας από την πρωινή ζώνη και αναλαμβάνοντας δύο εκπομπές, την καθημερινή εκπομπή «Κάν' το όπως ο Άκης» και την ταξιδιωτική εβδομαδιαία εκπομπή μαγειρικής «Ιστορίες Από Τη Λίστα». Κάθε μέρα, για τα τελευταία 7 χρόνια, μαγειρεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές. Παράλληλα ο  κόσμος τον απολαμβάνει στην διαδικτυακή του εκπομπή ''Kitchen Lab''! Παράλληλα, είναι ένας   διακεκριμένος σεφ, παρασκευάζοντας υψηλού επιπέδου γαστρονομία. Πληθώρα πολυεθνικών  επιχειρήσεων επιλέγουν τον Άκη να είναι ο κύριος πρεσβευτής των προϊόντων τους. Μέσα στο 2014 ο Άκης ξεκίνησε να εκδίδει μηνιαία περιοδικά και μέχρι το τέλος του έτους είχε εκδώσει και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις». Το Μάιο  του 2015 ο Άκης, συνεργάστηκε με την εταιρεία Fresh One Productions η οποία εδρεύει στο  Λονδίνο, ανεβάζοντας video από συνταγή του στο δίκτυο του Food Tube του Jamie Oliver. Τον Μάιο του  2015, ακούσαμε πρώτη φορά για την συνεργασία του Άκη Πετρετζίκη και του Jamie Oliver. Από τότε συνεχίζουν την συνεργασία τους στο food tube και στις 24 Ιανουαρίου 2017 ο διασημότερος σεφ στον κόσμο Jamie Oliver πόσταρε φωτογραφία αποθεώνοντας τον Άκη Πετρετζίκη.  "Είμαι τόσο περήφανος που ο Άκης Πετρετζίκης πλησιάζει τους 500.000 followers, οπότε δώστε του ένα μεγάλο follow αν λατρεύετε νόστιμες συνταγές όπως αυτή την τάρτα λαχανικών". Ο ρόλος του Άκη στην εκπομπή είναι η παρουσίαση μιας συνταγής που στηρίζεται είτε στο κύριο προϊόν της χώρας την οποία γνωρίζουμε, είτε ένα κυπριακό προϊόν το οποίο σχετίζεται με κάποιο προϊόν της χώρας αυτής. 
 
Tonia Buxton: η επιτυχημένη τηλεοπτική παρουσιάστρια, ιστορικός, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής με θέμα την ελληνική και κυπριακή κουζίνα, gourmet μαγείρισσα και ειδικός ομορφιάς. Επίσης είναι η συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής “Tonia ’s Greek Kitchen” και του βιβλίου “Have a Baby & Look Better Than Ever” με θέμα τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι τηλεοπτικές σειρές “Beauty and the feast” που παρουσίαζε προβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Tonia συνεργάζεται επίσης και με την αλυσίδα εστιατορίων “The Real Greek”. Είναι η παρουσιάστρια και παραγωγός της βραβευμένης σειράς «My Greek Kitchen» που προβάλλεται στο τηλεοπτικό δίκτυο The Discovery Channel. Η σειρά γνώρισε πολύ μεγάλη απήχηση και έτσι συνέχισε για  δεύτερη σεζόν με τίτλο «My Cypriot Kitchen» και θέμα αυτή τη φορά την κυπριακή κουζίνα. Τόσο η σειρά «My Greek Kitchen» αλλά και η «My Cypriot Kitchen» γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και προβλήθηκαν σε 30 χώρες. Η Tonia μέσα από τις ιστορίες της και τις επισκέψεις της μας συστήνει με τη χώρα με την οποία θα πραγματεύεται η εκπομπή. 
 
Σύλια Ιωαννίδου: Η δημοσιογράφος Σύλια Ιωαννίδου είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Tonia και του Άκη και ουσιαστικά ο άνθρωπος που ταξιδεύει στην Κύπρο και την συστήνει στον πολίτη της χώρας στην εκάστοτε εκπομπή. Μέσω συνεντεύξεων, μέσω χαλαρών συζητήσεων καλύτερα, η Σύλια ξεδιπλώνει τις πιο άγνωστες, καθημερινές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες πλευρές της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε τα ήθη και έθιμα των απλών ανθρώπων μέσω της καθημερινότητάς τους αλλά και μέσω της γαστρονομίας. 
 
Παρακαλώ σημειώστε ότι την εβδομάδα 4/9-10/9, λόγω του EUROBASKET, η εκπομπή θα προβληθεί Δευτέρα 4/9, Τρίτη 5/9, Πέμπτη 7/9 και Παρασκευή 8/9 στις 15:30. Από την επόμενη εβδομάδα (δηλαδή από τη Δευτέρα 11/9) η εκπομπή θα προβάλλεται κανονικά. Δηλαδή κάθε Δευτέρα με Πέμπτη στις 15:30.